dijous, 24 de juliol del 2014

REPARACIÓ D'ELEMENTS DE PEDRA ARTIFICIAL




 REPARACIÓ D’ELEMENTS DE PEDRA ARTIFICIAL

Els elements de pedra artificial poden presentar dos variants molt importants quan a la seva possible reparació: elements seriats amb armadura de ferro i elements sense armadura; aquest detall serà fonamental quant a la possibilitat de reparar l’element, doncs l’armadura interior d’origen, que estarà rovellada en major o menor grau, comprometrà la durabilitat i seguretat de la peça.

            Altres vegades, en elements seriats de pedra artificial sense armadura, el deteriorament de les peces, per exemple de balustrada, i la manca de valor cultural de les peces restants, poden facilitar la desaparició de les peces originals i la seva substitució per peces seriades de nova fabricació, segons els catàlegs existents avui en dia.

            Una altra possibilitat és que una peça inicialment sense armadura, hagi estat dotada d’una armadura durant una rehabilitació de fa quinze o vint anys, amb acer comú sense protegir, o deficientment protegit, cosa la qual ens portarà al mateix referent que les peces amb armadura rovellada.

            Les peces amb armadura apareixen, sovint, “esclatades” per les tensions internes de la corrosió del ferro, ja que aquest augment a de volum fins a set vegades en el procés de conversió en hidròxid fèrric.


 





Elements decoratius i de barana de terrat reventant per la corrosió de l’armadura interior.



Les peces sense armadura, moltes vegades elaborades a l’obra, tenen un reparació més fàcil, encara que si es tracta de peces seriades afectades per altres patologies, com les mènsules de sota balcons a reparar per corrosió de les biguetes de ferro de suport, també poden tenir un final “tràgic”, ocasionat per la necessària reparació dels balcons, en aquests casos, s’imposa un restitució visual volumètrica que pot ser amb peces de pedra artificial de nova factura degudament ancorades, o peces de materials lleugers com el porexpan (poliestirè expandit), poliuretà d’alta densitat o poliester amb fibra de vidre.





 



Mercat de Santa Caterina. La substitució dels balustres trencats,
lluny de ser "mimética" busca el contrast, per què es sàpigui que els balustres no són els originals.







Suposada “restitució” volumètrica de les antigues mènsules, sacrificades en la reparació dels balcons, amb peces que no s’assemblen en rès ni en proporcions, ni en material, ni en aparença



 La reparació de les peces de pedra artificial sense armadura, sovint amb una ànima d’obra, requerirà de la utilització de morters de reparació additivat amb resines, sovint anomenats tixotròpics, d’alta adherència sobre la base sanejada.









Reparació de les parts perdudes de l’escut de coronació de la façana durant el procés de sanejament de les parts saltadisses.












Mènsula de sota balcó amb desaparició d’una voluta, inicialment fabricada apart.


            La reparació dels elements de pedra artificial sovint precisen de la restitució d’algun element singular o d’alguna part, que pot ser reproduïda d’un original en bon estat de conservació a la mateixa obra, com pot ser un balustre o una part d’una mènsula, com en la imatge superior. Així, s'haurà de treure un motlle, i fabricar la peça.

            Les peces de pedra artificial poden presentar un deteriorament superficial per erosió que obligui a la seva restitució de la “pell” perduda. Això es podrà realitzar amb l’aplicació d’una nova “pell” de ciments especials o amb l’addició de resines acríliques en dispersió acuosa, Acryl 60 de Thoro (Basf), Primal AC 35, o làtex sintètic, Sika Làtex de Sika, Weber.FX Amarillo de Weber, Planicrete de Mapei, Master Emaco 220 de Basf, Lanko 753 de Parex o altres; o també resines acríliques en pasta, com el producte Artigum Gel-Fix de Artic, barrejat amb ciment.





Element de pedra artificial i revestiments de morter que precisen d’una restitutució de “pell” abans de pintar-los mde nou.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada