dijous, 24 de juliol del 2014

ELEMENTS I LES SEVES PATOLOGIES




ELEMENTS EN FAÇANES I LES SEVES PATOLOGIES


ELEMENTS COMPONENTS

     De les diferents parts que composen la façana, la envolvent impermeable de protecció, part constituent del parament, és el principal element a re-composar, donant-li la continuïtat necessària, així com resistència i impermeabilitat. Quant al parament en sí, caldrà donar-li la estabilitat perduda, en el cas d’esquerdes i discontinuïtats del mur de tancament o mur de càrrega.

A més del parament i del seu revestiment impermeable, dins el conjunt  funcional estructural i/o de tancament, d'una façana, trobem  altres parts components, que sòn principalment els següents:

     Cornises i impostes.

        Aquests elements reben el bat de l’aigua de pluja amb més intensitat, i solen presentar problemes de  capil.laritat horitzontal en la seva part superior. De vegades trobem solucions amb pendents cap a l’interior de l’edifici (usual en terrats fins a primers dels segle XIX )  amb desguassos deficients , travessant el mur, que deixen de funcionar per manca de manteniment i embassen l’aigua, que acaba sortint per on pot, per evaporació o per filtració.           










Cornisa de remat de façana amb greu afectació per acumulació d’aigua i manca d’escorrentia.



            En ser els elements més castigats per l’aigua, tot sovint presenten debilitat per erosió de la seva geometria, o fins i tot despreniments.
 Si aquests elements són de pedra artificial armada amb filferro, o de formigó armat, haurem de descobrir totes les armadures rovellades.

     Cossos volats; tribunes i balcons.
En les façanes tradicionals de Barcelona, trobem cinc tipus principals de balcons:
Ÿ  Balcons amb llosa de pedra, normalment pedra de Montjuïc, però també calcàries.
Ÿ  Balcons de ferro forjat i ceràmica.
Ÿ  Balcons forjats amb bigues de ferro en voladiu, sigui amb voltes de maó, solera plana  
             d'obra ceràmica, o amb reblert d’un encofrat amb formigó.
Ÿ  Balcons de formigó armat encofrat “in situ” (amb barres llisses).
Balcons d'estructura de formigó armat. (moderns). Que veurem com a cas particular de rehabilitació.













Balcons de pedra calcària
en una façana modernista.
Girona, 113.


           
En el cas dels balcons de pedra, poden apareixer esquerdes, perquè la pedra ha partit, que seràn perilloses si són paral.leles a la façana. També solen trencar-se els punts en contacte amb les baranes de ferro (cantonades amb recolzaments de bola o ancoratges), i especialment on trobem “crosses” de rigidització de les baranes, que incrementen de volum per oxidació.

Si els balcons o tribunes són de pedra calcària, solen presentar una laboriosa esculpturació en les baranes, i si han estàn objecte d’erosió per pluja àcida, sovint cal desmuntar-los per a la reproducció de les peces, el.liminant gran part sense remei.

Si els balcons son de passamà de ferro forjat (els més antics), rarament caldrà substituïr alguna peça, ja que la forja aguanta millor la oxidació quan no queda submergida, sovint la reparació consistirà a redreçar les peces.

Els cossos volats forjats amb bigues de ferro laminat són els que presenten una dificultat de rehabilitació més gran, en canvi, pel què es pot comprovar, degut a les dil.latacions diferents entre el ferro i les lloses forjades i els procesos de corrosió, s’esquerden tot sovint i són els que més es toquen, i usualment, de forma errònia o incompleta. Precisen de una neteja de les bigues en profunditat, per a intentar parar el procés de corrosió, així, les haurem de sanejar per la part superior, el.liminant els possibles paviments, pel cantell, i per la part inferior, comprovant la secció resistent que queda a les bigues en la entrega amb la façana. De vegades, caldrà la substitució total de les biguetes per la seva pèrdua de capacitat resistent.







Balcons amb bigues de ferro laminat en que s’ha fet una “reparació” en la qual han desaparegut  les mènsules i les motllures de cantell de balcó.





Sòcols i motllures.

Aquests elements, normalment de pedra en les composicions de façanes tradicionals de l’eixample de Barcelona, presenten trencaments per cops, taques d’origen divers, parts refetes amb morters de calç o ràpid, o fins i tot morter de ciment portland, i canvis radicals i mutilacions per reformes sense criteri, al llarg del temps.

De vegades apareixen pintats amb pintures no transpirables per a dissimular els pegats o per dissimular la brutícia ( temps enrera es pintaba a sobre del sutge i taques diverses), i això provoca una retenció de humitat i sals que pugna per sortir en forma de butllofes.

Quan els sòcols estiguin revestits de morter o estuc, usualment estaran fortament erosionats i amb pegats, i tindran, tot sovint, problemes de humitats per capil.laritat.

En murs d’obra de fàbrica de mao i/o reble de pedra i morter de calç, usualment, els resalts del socols es van executar amb un aplacat de maó massís, engaltat contra el mur de façana, i tot sovint, aquest aplacat està separat del mur, i/o amb peces ceràmiques mig desfetes, i amb presència de criptoeflorescències.
           


           





Sòcols entre dos façanes, amb atac per humitats a les parts inferiors i erosió de les superfícies deguda a les constants neteges de graffiti.


              
Elements ornamentals. Peces esculpturades.

Caldrà comprovar la compacitat i resistència dels elements esculpturats, en remats, agulles, ménsules i altres elements decoratius, com ara balustrades,  alhora que es comprovarà la seva integritat i la seva estabilitat al volcament, o la presència de taques de rovell o de sals, que indiquin una afectació per filtracions d’aigua.








Gallardet de pedra artificial a la cantonada d’un edifici.



En el càs de gerros, poms de flors, copes, gallardets, pinacles i altres elements de pedra artificial, moltes vegades s’haurà de substituïr la peça, per que ha reventat o està a punt de fer-ho a causa de les armadures rovellades.

 



Barana protegida per evitar la caiguda d'elements prefabricats.












Nota: dels capitols dedicats a patologies del TFC original, només es vol destacar aquest punt, en dirigir-se a un públic no especialitzat.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada