dijous, 24 de juliol del 2014

CLASSES DE PARAMENTS DE SUPORT



CLASSES DE PARAMENTS DE SUPORT.



Podem trobar classes de suports molt diferents, que en funció de la seva absorció, porositat, mòdul d´elasticitat, coeficient de dil.latació i d’altres característiques físiques, ens condicionaràn la compatibilitat amb els revestiments a aplicar, i que aquest revestiment ens doni el millor comportament enfront dels possibles agents agresors. 

Els paraments més comuns són els composats per obra de ram de paleta amb elements que poden ser simplement rejuntats (obra vista de pedra, maó, o bloc prefabricat) o revestits amb morters hidràulics (arrebossats, estucats,  monocapa,...).,
 aquests paraments són de murs aparellats.


Ÿ  Elements ceràmics, de maó massís, maó calat o maó buit.
Ÿ  Obra de blocs de formigó.
Ÿ  Carreus o carreuons de pedra.
Ÿ  Obra de fàbrica de reble de pedra o mixta de pedra i ceràmica.
Ÿ  Pedra tallada en encoixinats.
Ÿ  Blocs de formigó cel.lular.

Aquests suports presentaràn, alhora, diversitat d' aspectes diferents segons la seva fabricació, en el càs del maó, diferents tipus d'argila, amb més o menys cocció, mes o menys porositat, més o menys grà, segons sigui totxo manual, semimanual o totxo de màquina,...o dependran del tipus de pedra... plutònica,  volcànica, intrusiva, metamòrfica, sedimentària, ... i dintre d'aquest grup, de la seva composició mineralògica, de la seva estructura de porus, i del seu grau de meteorització.

Els blocs de formigó, en ser un producte industrial molt més recent i controlat, i que parteixen de uns materials inicials més uniformes, ens donaràn una variabilitat molt menor.

Serà determinant, de vegades molt més que el material component, l' aglomerant amb que aquestes peces estiguin agafades, que en fàbrica de reble de pedra o mixta de pedra i ceràmica, pot suposar una part superior al 30 % de la superfície del mur.

Els materials components d'aquests aglomerants, que poden ser: fang, morters de calç, morters de ciment natural, morters mixtos,... amb sorres inicialment més o menys netes o garvellades, amb presència molt variable de miques, feldespats o inclusions d'argiles i matèries orgàniques, ens donaràn  uns criteris d' actuació molt diferents davant la seva reparació funcional, que poden anar des de la el.liminació de tot alló que no sigui resistent, fins a la substitució física, o el revestiment total d' un aparell inicialment vist. 

També podem trobar altres tipus de murs sense aparellar:


Ÿ  Murs de formigó encofrat i formigonat “in situ” - encofrat tunel-
Ÿ  Murs de tapial.
Ÿ  Panells modulars prefabricats de formigó.
Ÿ  Formigó vist rentat, amb diferents granulometries i aspecte segons l’encofrat.
Ÿ  Formigó buixardat.
Uns altres tipus, menys comuns a les nostres latituts, però molt comuns a la resta d’Europa  són també:
Ÿ  Obra amb estructura i elements de farcit. (fusta i guixots).
Ÿ  Panells de formigó cel.lular




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada